Sualtı Bilim ve Teknoloji Toplantısı -SBT- Nedir ve SBT22

Sualtı Bilim ve Teknolojisi Toplantısı (SBT), 1996 yılından bu yana, alanında uzman kişilerin, tüplü dalış ve ilgili olduğu konuları (sualtı tıbbı ve sualtı arkeolojisi, sportif ve teknik dalış, sualtı görüntüleme sistemleri) ele alarak, ilgilisine deneyim ve bilgi aktardığı bir platform sunmayı amaçlayan toplantıdır.

Toplantıda, sualtı konularında yapılan çalışma ve araştırmalar, camia bünyesinde varlığını koruyan kişiler tarafından tekrar ele alınarak geleceğe yönelik olumlu sonuçlar doğuracak yapıcı paylaşımların sunulması ve münakaşa edilmesi ile farklı adımlar atılması hedeflenir.

23 yıldır süregelen bu toplantı, akademisyenler, üniversite toplulukları, askeri dalıcılar, dalış merkezleri ve benzeri kurumların katılımıyla amacını mümkün kılmıştır.

Her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğini üstlendiği Sualtı Bilim ve Teknolojisi Toplantısı, ilki Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenmiş olup sonradan İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi olmak üzere birçok kurum ve kuruluş tarafından istikrarı sağlanmış bir toplantı haline gelmiştir.

https://sbt2022.diveusat.com/sbt-hakkinda/

Sualtı Bilim Teknoloji Toplantısı ülkemizde dalışın tüm alanlarından her yaştan dalgıcı bir araya getiren bir etkinlik. Her sene katılımcılarına farklı şehirleri ve farklı üniversitelerde yapılması da etkinliğe tat katan detaylardan bir tanesi. Etkinlikte her yaştan rekreasyonel, endüstriyel, bilimsel dalgıçların ve dalış sağlığı ilgilileri bir araya geliyor. Dalış dünyasının içinde sıklıkla bir karşılaştırma havası vardır. Bunun azaldığı tek an SBT etkinliğidir diyebiliriz. Çünkü en çok merak ettiğin konuşmadan hemen önce daha önce aklına gelmeyen ve normal bir günde merak etmediğin bir konu olabiliyor. Ama  konuşmacısı da iyiyse o konuşma bittiği zaman daha önce aklınıza bile gelmeyecek bir konuda ilerde kesinlikle bir yararını göreceğiniz bir bilgiyle çıkmış oluyorsunuz.

SBT’ de çoğu dalgıç kendi alanının konuşmalarını iple çeker. Her sene herkesin bu konuşmayı kesinlikle dinlemeliyim dediği bir konuşma vardır. Bilgi miktarınızı ve farkındalığınızı bolca arttıracağını daha programı okurken hissettirir o konuşmalar.  Diğer disiplinlerin nasıl işlediğini öğrenmek ve onların başarılarını dinlemekte aslında bir o kadar önemlidir. İnsana daha önce ihtiyacı olduğunu fark etmediği bir bakış açısı katar. çılgın bir fikri olarak başlayıp literatüre geçen projeler, dalış tıbbında çok çok az araştırılmış alanları geliştirmekte yapılan araştırmalar, bir anda ortaya çıkmış ve hızlıca bir öneme sahip olmuş konularda hiç beklemediğiniz detaylara ve kolay anlaşılırlığa sahip içeriklerle karşılaşabiliyorsunuz.

Katılan Sualtı Teknolojisi Öğrencilerinin Düşünceleri

Yasin İmenç – Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi

Öncelikle merhabalar , Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi / Su Altı Teknolojisi programı 1. Sınıf öğrencisiyim. Diğer dalgıç arkadaşımın da yaptığı gibi , ben de işimi ve eğitimlerimi severek yapıyorum.

    Daha önce SBT hakkında duyum almıştım lâkin haklarında pek bilgim yoktu , hemen hemen her okuldan Su Altı Teknolojisi programı öğrencisiyle tanıştık. Bu süreçten sonra da birbirimizle iletişimi koparmamak , okullarımızdaki bilgi akışını aramızda harmanlamak adına iletişim numaralarımızı birbirimize verdik. Şuanda da birbirimize her türlü yardımcı oluyor ve ileride gönüllülük çalışmaları planlıyoruz.

   SBT’yi Değerli dalış hocamız , Ferhat YALGIN’ın yapmış olduğu “DOWN SENDROMLU BİR ERGENE VERİLEN TÜPLÜ DALIŞ EĞİTİMİNİN TOPLUMSAL KATILIMINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ” seminerinden öğrendik. Bu semirlerde öncelikle işini titizlikle yapan Dalgıç Polislerimiz , Su Altı Arkeolojik çalışmalarda çalışan hocalarımız , Endüstriyel Dalgıçlar , Uzman Doktorlarımız , Endüstri’de kullanılan Sualtı kaynak elektrotunun gelişiminde önemli rol oynayan değerli hocalarımız bizlerle birlikte oldular. Onların anlatımları üzerine sorduğumuz sorulara çok güzel yanıtlar alarak aklımızdaki soru işaretlerinin kaybolması sağlandı, emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyor, mesleki tecrübelerini dile getiren tüm hocalarıma ve dalgıçlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. SBT’nin bana kattıkları ; Teknolojide milli değerler üretmek , Polis dalgıç nasıl olunur ve mesleki zorlukları , dalışta basınç altında oluşan etmenlerden korunma yöntemleri , down sendromlu ve engelli bireylere yaklaşımlar ve topluma kazandırma , iş kazalarıyla birlikte yapılan işlerin neden-sonuç ilişkileri , Arkeolojik bulgular.

Twitter ; @yasinimenc

Instagram ; @yasinimenc – https://www.instagram.com/yasinimenc/

https://www.linkedin.com/in/yasin-imen%C3%A7-036a31235/,

Berkay Beyaz – Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Sbt her genç dalgıcın gitmesi gereken bir yer bence. Orada şunu gördüm dalış, sadece tüpü sırtına alıp yüzmek  değil. Tanımak Sevmek Araştırmak en başta başka bir dünyaya giriş kapısı dalış. SBT’ de kendim gibi bir sürü dalgıçla tanıştım sohbet ettim tecrübelerini dinledim çok güzel bir etkinlikti en büyük artısı bana çok güzel dostlar kattı. Elimde imkan ve zaman olduğu sürece gelecekteki hiçbir SBT’yi kaçırmam.

https://www.linkedin.com/in/berkay-beyaz-88a964235

Mert Kurtulmuş – Piri Reis Üniversitesi

SBT Etkinliği benim için bir SAT öğrencisi olarak için diğer okullardaki bu bölümün öğrencileriyle bir araya gelmemi sağladı. Tüm öğrenciler arası proje paylaşımını, okullar arası farklılıkların farkındalığı, diğer üniversitelerdeki SAT bölümünün hocalarıyla tanışmamı ve onların ağzından onların projelerini ve yaptıklarını dinleme şansını sundu. Orada tanıştığım diğer bir çok öğrenci gelecekteki potansiyel iş arkadaşlarım olması ve onlarla etkinlik sayesinde bugünden tanışabilmem çok güzel bir fırsattı. Etkinlik boyunca hem bilimsel dalgıçlık hem eğlence dalışı ve tabi ki endüstriyel dalış konusunda bir çok şey öğrendim. Dalışın her bir tarafındaki insanlarla buluşup tanışabilmek ve soru sorabilmek çok güzel bir fırsattı. Etkinlikte bence farklı konuşmalar aynı anda gerçekleşseydi hem 2 güne daha çok konuşma sığdırılabilirdi hem de çok daha yoğun bilgi içerirdi. Bu etkinliğe gelen her dalış meraklısı ve SAT öğrencisi kendine çok güzel network fırsatları, uzman kişilerle tanışma ve Türkiye’nin her bir yanındaki SAT öğrencileriyle arkadaş olabilme şansını elde ediyor. Etkinliğin Müsilaj, Batık Çıkarımı, Yerli kaynak elektrotu, polis dalgıçlar konuşmaları en çok beğendiğim konuşmaları olmuştu. Ayrıca diğer konuşmalar içinde Bence her SAT öğrencisi okul yaşamı boyunca en az bir kere bu etkinliğe katılmalı. DAN Europe sorumlusunun online olarak bağlanarak İngilizce bir konuşma yapması günümüzün teknolojik gelişmelerinin bu tarz etkinliklerdeki faydalarına çok güzel bir örnekti. Etkinlikten ilk haberdar oluşum okuldaki hocalarımın bahsetmesi üzerine olmuştu ve internette SBT’ler hakkında pek de fazla bilgi bulunamadığı için ne beklemem gerektiğini tam olarak bilemiyordum. Umarım bu yazı diğer öğrencilere etkinliğin gerçek değerini anlamaları konusunda ve ne beklemeleri gerektiği konusunda yol gösterici olur. Ben Piri Reis Üniversitesi’ndeki bölüm arkadaşlarımla geldim, şehirlerarası otobüs ile Bursa’ya ulaştık. Gelmeden önce Google haritalardan bulduğumuz yakın otellerden birini ayarladık ve orada kaldık. Daha öncesinde burada okumuş arkadaşımızın abisi sayesinde okula yakın nerelerde kahve içilir, yemek yenir gibi bilgileri kolayca öğrendik, bu ulaşım planımızda bize büyük kolaylık sağladı. Eğer önümüzdeki senelerdeki SBT’lere katılmayı düşünürseniz umarım sizinle de tanışırız.

https://www.linkedin.com/in/mert-kurtulmu%C5%9F-935a261ba/

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: